Bliv godt klædt på til valget

Folketingsvalget står for døren. Den 1. november skal danskerne til stemmeurnerne og bestemme, hvem der skal sidde på de 179 pladser i folketingssalen og bestride rigets ve og vel på vores vegne. Der er hele fjorten partier på valg og utal af kandidater opstillet.
 Især hvis det er første gang, man er stemmeberettiget, kan de mange kandidater og partier virke uoverskuelige at danne sig et overblik over. Har du det sådan? Så kan du læse med her, og se hvordan du kan få bedre styr på, hvem du kan stemme på, og hvilke partier der er på valg.

Dan dig et overblik over partierne og deres politik

Hvis man ikke er en af dem, der har nyhederne kørende 24/7 og dagligt gennemlæser samtlige aviser, er det ikke sikkert, man er så godt inde i partierne og deres politiske ståsteder. Det kan være svært at vide, hvor man skal starte, men der findes heldigvis mange ressourcer online, hvor man kan danne sig et bedre overblik. 
 På linket her kan du for eksempel hurtigt finde frem til, hvilke kandidater, der er opstillet i lige netop din valgkreds. Hvis selv et begreb som valgkreds forvirrer dig, kan du her finde forklaringer og information om både partier og valget generelt.

Læs nyheder og tag en valgtest

Én ting er, hvad partier og politikere siger om sig selv, deres politiske standpunkter og profil. Noget andet er, hvordan de handler i praksis. Dertil er den enkelte kandidats personlige holdninger ikke nødvendigvis en-til-en overen stemmende med partilinjen.
 Derfor kan det være en god idé at tage en eller flere af de mange valgtests, der findes på internettet. Det kan være et godt udgangspunkt for at finde ud af, hvor du selv står politisk og samtidig blive mere bevidst om, hvilke kandidater der er opstillet i din valgkreds.

Når du har en god idé om, hvordan det politiske landskab tager sig ud i din valgkreds, kan du fokusere din energi på at følge med i, hvordan de enkelte kandidater, og partierne generelt, i praksis udfører den politik, de har lagt op til i partiprogrammerne og deres udtalelser i medierne.
 Jo mere man ved, jo bedre er man klædt på til at sætte sit kryds, når valget løber af stablen, og måske endnu vigtigere, at skille skidt fra kanel, når det kommer til at vurdere politikernes troværdighed.

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *