Hvilke regler er der for pengegaver?

Vi har alle sammen prøvet at få penge i en gave, det kan være i forbindelse med en rund fødselsdag, konfirmation, bryllup eller lignende. Så længe det er et beløb omkring de tusinde kroner, så er det helt okay, men snakker vi store beløb så skal du spidse ører.

Skat og pengegaver

Ønsker du at give et større beløb til en i din nærmeste familie, så gælder der en række beløbsgrænser som du skal overholde, hvis du ikke vil betale afgift af beløbet.

I 2021 kan man give et beløb op til 68.700 kr. til den nærmeste familie indenfor et kalenderår, fra 1. januar til 31. december. Den nærmeste familie inkluderer børn, stedbørn, børnebørn, forældre, stedforældre og bedsteforældre. Reglen gælder er for hver person, dvs. at forældre samlet kan give to gange 68.700 kr. pr år.

Ønsker man at give pengegaver til sine svigerbørn (kun for gifte par), så kan man give et beløb på 24.000 kr. uden at betale afgift. Det skal lige siges at alle gaver til ægtefæller er afgiftsfrie.

Lån af penge

Lån af penge er selvsagt ikke det samme som en pengegave, men hvis du ønsker at hjælpe med et beløb der er større end hvad du kan give i gave skattefrit, så kan et lån være en mulighed. Et familielån er meget normalt, hvis forældre ønsker at hjælpe deres børn med et lån på favorable vilkår.

I sådan en situation laves der normalt et anfordringslån som er rentefrit, som kan opsiges med et varsel på 14 dage. Dette kan man f.eks. gøre i forbindelse med boligkøb eller andre store investeringer. Det kan i princippet laves sådan at lånet afskrives med det afgiftsfrie beløb hvert år. Sådan kan man fortsætte indtil lånet er helt afskrevet.

Det er vigtigt at have papir på aftalen, som skal være underskrevet. Der ikke noget gebyr forbundet med lånet.

Comments (1)

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *