Sådan kan du spare penge på elregningen

El er blevet meget dyrt, og det har fået mange til at søge tips til, hvordan de kan skære i deres elforbrug. Der er heldigvis også meget man selv kan gøre for at mindske sit elforbrug. Vi har her samlet vores bedste tips.

Sluk for dine elektriske apparater

Mange elektriske apparater har en standby-funktion, og selvom der er mange, der efterhånden har et minimalt strømforbrug på standby, så kan du faktisk stadig spare en del strøm ved at slukke for dine elektriske apparater i stedet for at lade dem stå tændt på standby. Faktisk kan du spare mellem 10 og 15 procent af husstandens elforbrug ved at slukke apparaterne.

Fyld vaske- og opvaskemaskine helt

Det er simpelthen spild af både vand og el at tænde for en halvtom vaske- eller opvaskemaskine. Vent hellere med at tænde disse maskiner, indtil de er helt fyldte. Hvis du har en variabel elaftale, så kan det også være en god idé at sætte vaske- og opvaskemaskine i gang på de tidspunkter af døgnet, hvor strømmen er billigst. Det er ofte sent om aftenen og om natten. Derudover er der også lidt at spare ved at vaske tøjet ved en lavere temperatur, gerne 15-30 grader lavere end normalt.

Undgå brug af tørretumbler

Hvis du har mulighed for at tørre tøjet udenfor, så er der ingen grund til at tænde for tørretumbleren. Hvis du dog bliver nødt til at bruge tørretumbleren, så er der alligevel en del, du kan gøre for at spare på energien. Vælg en A+++ mærket tørretumbler, brug eco-programmet så vidt muligt, udnyt tørretumblerens kapacitet og rens fnugfilter og mikrofiltret ofte.

Afrim fryseren

En tommelfingerregel siger, at en fryser bruger ca. 20 procent mere energi, når der er 2 mm rim i den. Det er derfor en god idé at komme i gang med at afrime fryseren med det samme.

Skift til LED-lys

LED har et meget lavt energiforbrug og har også en meget lang levetid. De er altså således billigere i drift og det foretrukne valg i forbindelse med energirenoveringer. Det er selvfølgelig allerbedst at slukke for lyset og udnytte dagslyset, men det er ikke altid en mulighed, især ikke i vinterhalvåret, hvor det er mørkt, når vi står op og mørkt når vi kommer hjem fra arbejde. Det er heller ikke muligt, hvis du f.eks. har planter, der har brug for lys til at vokse hele året rundt. Her kan man dog heldigvis også få LED grolys.

Udnyt ovnens varme

Hvis du skal forvarme ovnen i forbindelse med bagværk eller madretter, så er det en god idé at overveje, om du kan lave flere retter, mens ovnen alligevel er varm. Det handler om at udnytte ovnens varme så meget som overhovedet muligt.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *